Închisoare pentru un fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin și fostul director Hidroelectrica

Închisoare pentru un fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin și fostul director Hidroelectrica
Publicat: 04/06/2015, 17:57

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu, în prezent consilier local PNL (fost PDL), a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată și continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În același dosar, fostul director general al Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier Teodor Pavelescu a primit o pedeapsă trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, Marta Ilinca, notar și soacra europarlamentarului PNL Cristian Bușoi, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în timp ce fostul director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți Eugen Nelu Spătaru a primit patru ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată și continuată.

Trei ani de închisoare cu executare a primit și Delia Tudoroniu, judecată în dosar ca persoană fizică.

Alți trei inculpați în dosarul instrumentat de DNA au primit pedepse de închisoare cu suspendare: Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentații cadastrale – trei ani, pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, Răducu Laciu, șef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier la data faptelor – doi ani, și Nicolae Iancu, registrator șef la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți la data faptelor – trei ani pentru abuz în serviciu.

Decizia Curții de Apel Craiova, publicată joi pe portalul instanțelor de judecată, poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la comunicare.

Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis în judecată în martie 2014.

Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică, în iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri pătrați, situat în comuna Hinova. Suprafața de teren era învecinată la nord și la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Tudoroniu voia să construiască o pensiune turistică. Întrucât suprafața nu era suficientă realizării pensiunii și nici nu avea ieșire la fluviu, femeia a încercat să intre în proprietatea unei suprafețe de teren mult mai mari, susțineau anchetatorii.

În acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianță – viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la rândul său, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinți Nelu Eugen Spătaru.

„Profitând de împrejurarea că terenul, proprietate publică a statului, nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Nelu Eugen Spătaru ar fi identificat soluția formulării, de către inculpata Delia Tudoroniu, a unei cereri de modificare a suprafeței. Tot de la inculpat ar fi venit și sugestia ca documentația cadastrală ce urma să fie atașată cererii să fie întocmită de persoana fizică autorizată Ion Marian Stoichescu din orașul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate ușor de la dispozițiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale, arăta DNA.

Documentația respectivă ar fi fost întocmită, spuneau anchetatorii, fără ca Nelu Spătaru să fi identificat și materializat limitele imobilului a cărui suprafață, de 34.121 de metri pătrați, trebuia înscrisă în Cartea Funciară.

Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la șeful de atunci al Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier. Acesta, în prezența lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat în biroul său pe șeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentația și i-ar fi cerut să facă în așa fel încât procesul-verbal de vecinătate să fie semnat, deși coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeței proprietate a statului administrate de SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier.

„După ce a reintrat în posesia documentației, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul-verbal să fie semnat și de ceilalți «vecini». La data de 19 noiembrie 2010, documentația cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinți împreună cu cererea de recepție și înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepția modificării suprafeței imobilului de la 300 de metri pătrați la 34.121 de metri pătrați și intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia”, mai arăta DNA.

În această etapă, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul șef Nicolae Iancu ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluționarea lucrării avea dubii asupra admisibilității cererii, fiind astfel incertă soluția ce urma a fi adoptată.

„La data de 22 noiemnrie 2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorului respectiv încheierea de carte funciară. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpații Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen și Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafață de 34.121 de metri pătrați și să transfere loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparența de legalitate”, se mai arăta în rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinții lui Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.

În urma trecerii suprafeței de teren din proprietatea statului în circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest sens, instanța a desființat înscrisurile întocmite ilegal și a restabilit posesia la situația anterioară săvârșirii infracțiunilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×